Raadhuisplein 19 Heerlen / 0031 (0)45 5711525 / info@collectorshouse.eu

 

Cer variabil:

15 maart t/m 24 juni 2012

Openingstijden:  donderdag t/m zondag, 13 - 17 uur (en op afspraak)

Speciale openingstijden:
maand. 30 april, Koninginnedag 
 gesloten
zat. 5 mei, Bevrijdingsdag  geopend 13 – 17 uur
dond. 17 mei, Hemelvaart   geopend 13 – 17 uur
zon. 27 mei, 1e Pinksterdag  gesloten
maand. 28 mei, 2e Pinksterdag gesloten

Werken uit de Mircea Pinte Collection (Roemenië)

In dialoog met de collectie G+W nederland

Deelnemende kunstenaars:

o.a. Ulay/Marina Abramović, AVL, Mircea Cantor, Louis de Cordier, Alexandra Croitoru, Cao Fei, Aurélien Froment, Meshac Gaba, Adrian Ghenie, Ni Haifeng, Natasja Kensmil, Job Koelewijn, István László, Ciprian Mureşan, Victor Man, Hans Op de Beeck, Cristi Pogăcean, LA Raeven, Şerban Savu, Joëlle Tuerlinckx, Gabriela Vanga.

Op woensdag 14 maart opent Het Collectors House, Heerlen om 17.00 uur de tentoonstelling Cer variabil met werken uit de Roemeense Mircea Pinte Collection en werken uit de collectie G+W nederland. Mircea Pinte kwam via de kunstenaar Adrian Ghenie in aanraking met de ‘kunstenaars van de 2000 generatie’ in Cluj/ Roemenië. Kunstenaars die in hun jeugd de Muur zagen vallen en die als eerste van hun generatie vrij konden gaan reizen en informatie uitwisselen. 

Het startpunt van zowel de Mircea Pinte Collection als ook de collectie G+W nederland ligt aan het begin van de 21e eeuw, in twee verschillende delen van Europa. In beide verzamelingen blijkt de gedeelde historie, maar ook de verdeelde historie van de laatste eeuw een grote rol te spelen.

1989 lijkt de Grote Verandering teweeg gebracht te hebben, zoals de geschiedenis in de jaren daarna laat zien. Deze verloopt minder snel en is minder eenduidig dan in een eerste optimisme gedacht werd.

Cer variabil (Veranderend zwerk) schrijft Mircea Cantor met kaarsenrook op het plafond en wijst hiermee op de verschuivende paradigma’s van de wereld om ons heen. De tentoonstelling Cer variabil gaat in op de nuances en de verschillende interpretaties die op eenzelfde moment naast elkaar kunnen bestaan, onder andere vanuit het perspectief van het individu en het collectief.

Bij de tentoonstelling verschijnt een tekst van Mihnea Mircan (1976). Hij werkte tot 2010 vanuit Boekarest als onafhankelijk schrijver en was curator van onder meer Low-Budget Monuments  in het Roemeense Paviljoen/ 52ste editie van de Biënnale van Venetië en van History of Art, the, in de David Roberts Art Foundation in London.  Mircan is momenteel artistiek directeur van Extra City in Antwerpen (B). 
Zie tekst. >>

De tentoonstelling wordt samengesteld door Mircea Pinte en Albert Groot.

In 2011 opende het Collectors House in Heerlen als een publiek-particulier initiatief van de verzamelaar Albert Groot / collectie G+W nederland en Schunck*, Heerlen. Het Collectors House gaat een dialoog aan met andere verzamelingen. Vorig jaar was hier de tentoonstelling ‘Except Why Not Just Come Right Out And Say It’ met werken uit de collectie William Lim uit Hong Kong te zien.

Cer Variabil wordt door het Collectors House opgedragen aan haar co-founder Stijn Huijts bij zijn overgang als directeur van Schunck* Heerlen naar Bonnefantenmueum Maastricht.

Lijst van kunstwerken: >>

Informatie en opvragen afbeeldingen: info@collectorshouse.eu